Loading...
 Start Page

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΤΡΑΣ   

Μέλος της International Federation for Choral Music (I.F.C.M.) και της European Choral Association- Europa Cantant

Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής "Ηλιοδωρία"

Δημιουργήθηκε το 2012, ως αποτέλεσμα της ιδρύσεως Τμήματος Ελληνικής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων στη Φιλαρμονική Εταιρία- Ωδείο Πατρών (2010), με ιδρυτή και υπεύθυνο διεύθυνσης και διδασκαλίας, τον καθηγητή παραδοσιακών μουσικών οργάνων και οργανοποιό, Γιάννη Παναγιωτόπουλο.

Το ρεπερτόριο της ορχήστρας ταξιδεύει από τη Θράκη ως την Κρήτη («Της θάλασσας και της αγάπης»- 2012), από το γαλάζιο και την αλμύρα του Αιγαίου («Μεσοπέλαγα αρμενίζω»- 2016), ως τα πλούσια στολίδια και ηχοχρώματα της Πόλης και τα παράλια της Μ. Ασίας («Μούσα άραγε τι τρόπος είναι να σε πω;» - 2013). Παράλληλα, καθιερώθηκαν κάθε χρόνο, ως θεσμός, οι Χριστουγεννιάτικες συναυλίες με κάλαντα και διηγήματα του Δωδεκαημέρου, από πολλές περιοχές της Ελλάδας («Να τα πούμε;»- 2012-2019), καθώς επίσης και Πασχαλινές συναυλίες, με παρουσίαση ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας: «Εν χορδαίς και φωνάς», σε μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Γκάτσου («Επί ξύλου Βλέπουσα», 2015-2019).

Η ορχήστρα έχει συμπράξει με διακεκριμένες χορωδίες της πόλης μας, σε συναυλίες όπως: «Τα Πάθη σου Κύριε» (2012) σε συνεργασία με τη Γυναικεία Βυζαντινή Χορωδία «Πανύμνητος», «Αινείτε τον Θεόν εν Χορώ και Οργάνω» (Πρωτοκλήτεια 2017), σε συνεργασία με τη Βυζαντινή- Παραδοσιακή χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» και τη χορωδία Πατρών «Cantelena», «Προσκυνώ το Πάθος» (2019) σε συνεργασία με τον «Βυζαντινό χορό» και το Γυναικείο Φωνητικό Σχήμα «Εμμέλεια» της ‘’ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ’’.

Ταυτόχρονα, η Ορχήστρα εντρυφά στη μουσική των Ρωμιών Συνθετών της Πόλης, κατά τον 17ο-20ο αιώνα και τη συμβολή τους, στη διαμόρφωση της λόγιας μουσικής της Ανατολής: «Ρωμιοί Συνθέτες της Πόλης 17ος -18ος αιώνας» (2017) και «Ρωμιοί Συνθέτες της Πόλης 19 ος -20ος αιώνας» (2019).  Η Ορχήστρα «Ηλιοδωρία», από το 2018 ξεκίνησε έναν καινούργιο κύκλο συναυλιών με τίτλο: «Επί σκηνής», όπου συνεργάζεται με καταξιωμένους συνθέτες και ερμηνευτές, τόσον της παραδοσιακής μουσικής όσον και της world και ethnic μουσικής (όπως τον Χρήστο Τσιαμούλη και τον Χάικ Γιαζιτζιάν). 

Το δυναμικό της Ορχήστρας αριθμεί περί τους είκοσι και πλέον μουσικούς, με πληθώρα παραδοσιακών οργάνων, όπως η πολίτικη λύρα, η κρητική λύρα, το ούτι, το στεριανό λαούτο, το πολίτικο λαούτο, το κανονάκι, η φλογέρα αλλά και όργανα της δυτικής μουσικής, όπως το βιολί και το κοντραμπάσο.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ‘’ΗΛΙΟΔΩΡΙΑ’’, με διευθυντή τον Γιάννη Παναγιωτόπουλο, εντάχθηκε ως τμήμα, στον Οργανισμό της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους πραγματοποίησε μεγάλη συναυλία παραδοσιακής μουσικής, με τους Σωκράτη Σινόπουλο και Κατερίνα Παπαδοπούλου, ενώ μετείχε και σε Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με κάλαντα του 12ημέρου, στην Νέα Μανωλάδα Ηλείας και στον Άνω Καστρίτσι περιοχής Πατρών, ενώ τον Ιούνιο 2020 έλαβε μέρος σε βιντεοσκόπηση του Οργανισμού για την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής.

 

Διεύθυνση:

 

Γιάννης Παναγιωτόπουλος

Copyright © 2013 - 2024 Polyphonic Choir of Patras